Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
18.12.2010 22:00 - Панайот Хитов
Автор: kormoran Категория: История   
Прочетен: 10528 Коментари: 6 Гласове:
14


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg




image



Панайот Хитов се жени втори път на 44 години
Сръбкинята Екатерина Бранкович е майка на трите деца на революционера
ГАЛИНА МИНЧЕВА 26.08.2006

Два от най-популярните портрети на войводата Панайот ХитовЖивотът на легендарния войвода Панайот Хитов е богат на събития, изпълнен с драматизъм и посветен на великата национална кауза на Възраждането - духовното и политическото освобождаване на България. Когато става на 28 години, известният сливналия започва да шета, според личните му признания, усилено по Балкана. През 1863 г. той се прехвърля в Сърбия, запознава се с Раковски и е най-верният му приятел. След 4 години Хитов е главен войвода на българските чети. Преминава Дунава и обикаля Стара планина. За три дни Хитьоолу убил повече от 60 "жадни за кръв иноверци". Така си отмъщавал за нещастията на всички българи. През 1875 г. Хитов става един от ръководителите на БРЦК в Букурещ. По-късно, по време на Сръбско-турската война, е главен войвода на всички български доброволци. Начело на чета участва и в Сръбско-турската война. За него съгражданинът му Добри Чинтулов се изказва така: "Панайот е светец за българите!"

Поради огромната си заетост, Хитов се жени, според тогавашните разбирания, късно - на 27 години. Избраницата на сърцето му е негова съседка. В своите мемоари "Как станах хайдутин" борецът искрено разказва за това събитие: "Годините ми бяха вече 27 и мен отдавна ме беше завладяла личността на една девойка на име Бойка - от нашата махала. Само че аз все се отказвах, като гледам в какво положение се намирам, макар че мене ма нудеха от много места да се оженя и най-много моят комшия и чорбаджия Хочо - един от видните турски шпиони. Имаше той една добра мома на име Пена, но не можеше никой да ме отклони от Бойка, която беше ме отколе запленила! Напусто ми обещаваше Хочю неговата полза и защита пред властта. Мъчи се да ме убеждава и моят овчар Васил Папунека, когото само един плет ги делеше с Хоча, че трябвало да взема Хочювата Пена, тъй като Хочю имал почит пред агите, пък и богат бил. Казах му най-сетне:

- Не ми дрънкай , не слушам аз никого тук!

И се ожених същата година есента, 1857, по коледните заговезни."



С любимата си Бойка Панайот не успял да живее дълго. Двамата били заедно само няколко месеца. После, с нейния брат - Стоян, станали хайдути. Докато Хитов бил по горите, Бойка родила през 1958 година момченце. Кръстили го Люцкан /Стефан/. Бащата бил във възторг и често слизал от Балкана да се порадва на детето си. Засадите и обиските, които турците правели на дома им , карали Бойка да се тревожи за мъжа си. Пред хората на властта обаче тя се държала храбро. Веднъж, когато Хитов бил слязъл пак да види жена си и момченцето си, заптиите разбрали отнякъде и обсадили дома му. Затропали по вратата и детето се разревало. Бойка излязла навън със свещ в ръка и започнала да ругае турците: "Пак ли вие? Защо тук го търсите? Хванете го, та ми го дайте, аз да се разправя с него, дето ме е зарязал да тегля!" Заптиите се уплашили от ядосаната съпруга и с удоволствие напуснали къщата на войводата.

Бойка, жената на Хитов, се славела със своята красота и енергичност. Шиела сама дрехите си, които сменяла често. Косата й, черна и лъскава, била сплетена в дълга плитка, увита около главата. Младата жена се славела със своята начетеност - умеела да пише, тъй като произлизала от "видна стара фамилия"- Люцкановци от Търново. През XVI-и век потомци на Люцкановци се разселват в селата Ичера, Жеравна, Градец, Котел и Сливен. Мнозина от фамилията на Бойка ставали свещеници, които поддържали родолюбието и народностното съзнание на българите. Оттук идва и другото име на рода през тези години: Папазоглу или Папазоолу. Дядото и бащата на Хитова били свещеници. Интересно е продължението на рода на съпругата на Панайот.

Нейната сестра е майка на Васил Димитров Стоянов / 1839-1910/ - известният наш книжовник, един от основателите на Българското книжовно дружество /1869/ - днешната Българска академия на науките.

Макар че живеели разделени, Бойка и Панайот били щастливи, че имат дете.

Радостта на родителите била кратка. Люцканчо умира на 4 годинки от лошо гърло. Съпрузите били измъчвани от скръб по детето. Накрая жената на Хитов се разболява и през 1866 година умира. Войводата бил съкрушен. Изведнъж съдбата му отнела най-обичаните от него хора. Останал сам, той решил да не се жени повторно и да се посвети изцяло на борбата.

За Бойка и за Панайот и за тяхната раздяла съвременниците им създали трогателни песни. В началото на една от тях се разказва за раждането на Люцканчо:

Събрали са се прибрали

дванайсетмина дружина,

със Панайота тринайсет,

на една равна поляна,

дето й Куш-бунар кладенец,

да ядат още да пият...

Всички ядат и пият,

Току Панайот не яде...

Панайот им тихо дума:

"Ежте, дружина, и пийте,

аз ще си ида на Сливен,

че ми й булка родила

и го й на бачка кръщала -

хубаво име Люцканчо.

Ще ида, та да го видя,

ще ли се бие с турците,

царството да им превземе?"

Че стана, Панайот,

през нощ на Сливен отиде...


Александър Хитов е един от синовете на Панайот Хитов.След смъртта на жена си Хитов запазва приятелските си отношения с нейния род. Брат й Стоян бил непрекъснато с Панайот . Тайно той преминал Дунава и трябвало да убие търновския гръцки владика. Опитът му бил несполучлив и той избягал в Балкана, където ръководил малка хайдушка дружина. В спомените си "Моето пътуване по Стара планина" Хитов разказва, че Стоян бил убит от турците в околностите на Жеравна.

На 44 години Панайот решава да се ожени втори път. Той сключва брак със сръбкинята Екатерина Банкович, дъщеря на апелативен съдия. Екатерина става майка на трите деца на войводата - Симеон, Ирина и Александър. Симеон се ражда на 5-и август 1876 година в Белград. Съвременниците на Хитов разказват, че сам Любен Каравелов го бил носил на ръце и казвал на баща му: "Нека ти е живо и здраво момчето. Добър българин да стане!" През 1901 г. Симеон завършва медицина в Лион, след което специализирал в Париж. Той работи като военен лекар в Търново, Разград и Русе. Умира на 7 март 1959 година в Русе.

Другият син на войводата - Александър, е роден на 3 септември 1881 година в Русе. Завършва право и е бил адвокат и председател на Софийския окръжен съд. Дълго време е юрисконсулт на БНБ и на банка "Български кредит". Александър умира през 1938 година в София. Той имал син Панайот, кръстен на баща му.

Дъщерята на Панайот - Ирина, идва на бял свят през 1878 година. Тя била учителка в Сливенската мъжка гимназия. Нейният съпруг е известният фолклорист и филолог д-р Т.Шишков. Ирина и Тодор нямат деца.

Гонен от потери по турско време, след Освобождението войводата Хитов е преследван и от Стамболовия режим заради русофилските си убеждения. През 1892 година попада в затвора по нареждане на бившия хъш Стефан Стамболов. Срещу гаранция от 5000 лева е пуснат на свобода. "Доживях българи да ме затворят" - е отбелязал в едно свое тефтерче войводата, който е учил на байрактарски занаят Васил Левски.

След 1878 г. Панайот Хитов е бил обичан повече от народа, отколкото от новите властници. Жителите на Ичера,Сливенско, разказват за една сърдечна среща , станала в селото им непосредствено след 1878 година. В Ичера имало дело - между общината и държавата за гора. За свидетел бил поканен и 48-годишният Панайот Хитов. С дълги мустаци, побеляла коса и едър на ръст, той изглеждал вече като старец. Съдът и свидетелите отишли за оглед на самото място. Щом влезли в буковата гора, един мъж запял :

Панайот Бойки думаше:

"Бойке ле, моя пръвнино,

снощи си дойдох, Бойке ле,

от къра и от къшлата,

да ми дадеш, Бойке, детето,

да го в челото целуна,

в челото между веждите,

чуване, Бойке, ще има,

връщане нема да има.


С песента песнопоецът върнал Хитов към отминалите години. В съзнанието му се появили любимите образи на Бойка и Люцканчо... Присъстващите си спомнят, че докато слушал, войводата бил с наведена глава и плачел.

Управляващите не понасяли войводата, тъй като той бил повече популярен от тях и често им казвал грешките направо в очите. Дори Захари Стоянов в своите прочути "Записки по българските въстания" не споменава с добро Хитов. За него той пише през 1884 година, че е бил оръдие на "благоразумните" и е "захванал да хитри". Славолюбив като писател, Захари е посрещнал с неприятно чувство известността на големия българин.

Панайот написал писмо до княза, че иска пенсия. От Народното събрание му отговорили, че е сръбски шпионин и масон от сръбска ложа. Останалите живи другари по борба на войводата мразели съпругата му Екатерина Бранкович, тъй като тя била изключително културна жена. В нейния русенски дом не можело да се влезе лесно. Тя изисквала ред и дисциплина не само от Хитов, но и от неговите приятели. Те обичали често да я будят нощно време и карали Екатерина да им слага маса с храна и питиета. Водели разговори до сутринта за това кой какво е правил в Балкана, пеели и се оригвали звучно. Между госпожа Хитова и нейния съпруг се състоял разговор, че това не може да продължава дълго. От него ден Хитов престанал да ползва алкохол. Не обичал да яде и месо. Не пиел дори кафе. За трезвеността на войводата синът му Александър пише: "Не пиеше вече никакви спиртни напитки. Не влизаше в кръчма. Казваше, че не се напива само този, който не пие. Не понасяше миризмата на вино. На трапезата никога не се слагаше алкохол, дори когато имахме гости. Смъртта на мнозина той обясняваше с това, че са пили. Не пушеше."

Войводата умира на 87 години в Русе от мъка по двамата си синове, за които се носел лъжлив слух, че са убити на фронта. Екатерина Бранкович казвала на снаха си Надя Тодорова, жена на сина й Симеон, че щастието не е в парите, а в любовта между двама души. Екатерина умира през 1933 година в Русе - спокойна, че до нея е 11 - годишният й внук Панайот, наследил името на своя дядо.

Д-р Панайот Хитов беше един от най-добрите дерматолози в Русе. На видно място в огромния хол на едноетажната му русенска къща беше окачен сватбеният портрет на Екатерина и Панайот. За съжаление д-р Хитов не се ожени и нямаше наследници. Сестра му Лиляна не живее в България, но и тя няма деца. .


Тагове:   хитов,


Гласувай:
14



1. stomanata - Това е български герой. Истински ...
18.12.2010 22:10
Това е български герой. Истински мъж.
цитирай
2. kabuli - Така е, за жалост.
19.12.2010 10:34
Властта никога не е обичала тези, които са били по-умни от нея. Левски и Ботев днес са светци, защото Историята ги е прибрала от рано. Ако бяха доживели "освобождението" кой знае какво би написал и за тях измисления писател Захари Стоянов. Не, не, не се впрягайте! Прочетете го още веднъж и ще прозрете, че е такъв.
цитирай
3. анонимен - Pamet
07.01.2011 13:42
kazvam se dimitar,ot luzkanoviya rod /Dragijevo i Polski Trambesh/.Sega jiveya v SLIVEN,j.k...St.zaimov...,bl.71, ap.13.Dyado mi IVAN DIMOV LUTZKANOV e uchastnik v balkanskata voina,kato dobrovolez,a se vrasta podofizer,nagraden sas sabya i pistolet.
цитирай
4. анонимен - get backlinks backlink building service
05.08.2011 06:51
pr checker seo submission <a href=http://xrumerservice.org>backlink service</a> angela backlinks
цитирай
5. анонимен - backlink services
18.08.2011 20:44
Hey There. I found your blog using msn. This is a very well written article. I will be sure to bookmark it and come back to read more of your useful information. Thanks for the post. I'll definitely return.
цитирай
6. анонимен - Get massive web traffic and backlinks with best xrumer service
16.09.2011 11:23
Most powerful&cost effective SEO service in world get up to 100K backlinks now!
Get great web traffic using superb xrumer blast available. We can post your marketing post up to 100K forums worldwide, get thousands of backlinks and great web traffic in very short time. Most affordable and most powerful service for web traffic and backlinks in the world!!!!
Your post will be published up to 100000 forums worldwide your website will get insatnt traffic and massive increase in seo rankings just after few days or weeks. Order now:
<a href=http://xrumerservice.org>xrumer</a>
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: kormoran
Категория: Поезия
Прочетен: 147620
Постинги: 13
Коментари: 71
Гласове: 817
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031