Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
14.03.2012 11:18 - На хореографа и Азис - с любов!
Автор: svetev Категория: Музика   
Прочетен: 1308 Коментари: 0 Гласове:
2

Последна промяна: 22.05.2012 21:49


Уф, не бях уверен, че ще пиша точно тук! Но един морален подвиг на колега - хореограф и педагог ме вдъхнови......

Както всички сте разбрали във Видинското училище "Софроний Врачански" деца танцуваха под музиката на Азис по случай 8-ми март. Песента се казвала "Мразиш". Но аз ще се опитам без омраза да коментирам някои аспекти на случката извън казаното от медиите.

Направих си труда да видя профила на съответния педагог във "Фейсбук". Снимката недвусмислено демонстрира неговия цигански произход, но това, разбира се, не е повод за дискриминация или омраза. Ние сме твърдо зад "разнообразието" и толерантността, когато не засягат основни морални ценности на образованието и обществото.

Още повече на своята страница Методи Филчев надълго и нашироко се хвали със сума награди, почетни знаци и грамоти, връчени му от министри, депутати и от президента дори.

Та, колегата е решил да напише обръщение на тази си страница към своите съграждани. Ще цитирам само първите две изречения от него:

КРАЙНО ВРЕМЕ Е ЗА НОВА ПРОМЯНА В НАШИЯ ГРАД. БЕЗХАБЕРИЕТО НА СЕГАШНОТО УПРАВЛЕНИЕ ДОВЕЖДА ДО ХАОС В ОБЛАСТА НА ИКОНОМИКАТА, КУЛТУРАТА И СПОРТА. ОСОБЕННО В НАШИЯ ГРАД ВИДИН, КОЙТО СЕ НАМИРА НА ТРИ ГРАНИЦИ И ЕДИН ПЕРЕСПЕКТИВЕН МОСТ.

Не, няма фалшификация! Педагогът, завършил колеж "Надежда Крупская", пише само с главни букви! И за 2 изречения допуска 4 правописни грешки....
Грешки при набор винаги се правят, правил съм ги и аз. Но впоследствие редактираш. А въпросното послание стои от месеци, което значи, че колегата го смята за безгрешно.
Няма да му обяснявам къде се пише двойно Т или двойно Н , нито какво значи термина "переспективен"- вече (слава богу!) не съм учител. Нито ще правя стилистичен разбор на израза "переспективен мост". Но като филолог смея да заключа, че този човек е полуграмотен. Такива ли искаме да учат нашите деца на каквото и да е?

Да минем към устната и обща култура на педагога. Той добре маневрира в интервюто с термините "дискриминация" и "разнообразие", но признава с половин уста, че като учениците си по-добре познава творчеството на Азис, отколкото това на Софроний Врачански.
Ето това вече е страшното! Защото в една демократична страна всеки може да слуша и харесва каквото иска. Но когато простотията се трансформира в държавна политика, а неграмотността и ниския естетически вкус се определят като норма от педагогически кадри се осакатяват цели поколения.
Преди 3 години един мой приятел при напускането на училище го обвиниха за "предател". А той отвърна на другите учители така:
"Не искам да съм като вас! Вие сте изроди и създавате изроди!". Комай, за съжаление, и настоящия случай е точно такъв.

Все пак искам да завършим с усмивка. На всички почитатели на поп-фолка (не се съмнявам, че ще има такива в учителските среди!) и "ромския славей" посвещавам този клип. И нека разсъдят как една безспорно велика и културна нация възприема чалгата, Азис и неговата песен "Мразиш":

http://vbox7.com/play:598e03adee&start=15&r=embhttp:// 



Гласувай:
2


Вълнообразно


Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: svetev
Категория: Спорт
Прочетен: 318595
Постинги: 108
Коментари: 114
Гласове: 148
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930