Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
24.11.2008 13:38 - Трамваят на ужаса
Автор: svetev Категория: Политика   
Прочетен: 9807 Коментари: 27 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
За тези, които рядко или никога не пускат Канал 1 да поясня: Става дума за широко лансирания и често излъчван предконгресен клип на БКП (БСП). Той представлява гавър-версия (пардон: кавър-версия) на епизод от най-популярния наш тв-сериал "На всеки километър". Бате Серго (Стефчо Данаилов) както в епизода се качва в движение на преминаващ трамвай, ватманът се оказва Сергей Станишев. След кратък разговор между двамата и пътуващ в трамвая пенсионер е утвърдено внушението, че времената са различни, но "мечтите и идеите са същите".
Нямам нищо против идеите. Наистина "идеите" за комунизъма и социализъма костваха на милиони хора по света живота им (архипелага Гулаг и концлагерите на националсоциалистите), а на нас - десетилетно съществуване в комунистически резерват, духовна ограниченост и неконкурентна икономика. Но всеки в рамките на политическата толерантност може да споделя всякакви идеи - "леви", "десни" или "центристки".
Моето мнение е по-скоро за кинематографичните внушения на клипа. В старанието си да запазят автентичната атмосфера на сериала, неговите създатели са изградили среда съвсем неадекватна на техните послания. Черно-бялата картина допринасия за тъжна, мрачна, зловеща атмосфера . В сивия полумрак бавно, бавно крета стар, очукан трамвай. В печално празния вагон се вози само 1 (един) смачкан, очукан от живота пенсионер. (Очевидно билетите за Градския транспорт вече са космически високи!).  Надебелелият и побелял бат Серго задъхан опитва усмивка, Сергейко се хили фалшиво.  Музикалният мотив от "На всеки километър" е аранжиран "съвременно" и звучи по-скоро загадъчно, потайно и стресиращо като във филм на ужасите. На фона на подобен мизансцен бодряшките лозунги за сърцата, идеите, вярата са не само несравнимо архаични, но и абсолютно несъвместими с тъмнотата наоколо. За финал трамваят се стопява от погледа след поредния завой....
Дори без да обвиниш авторите му в геронтофилия е ясно, че видео-посланието не е насочено към младите хора, а към пенсионерите. Те останаха комай единствения, за съжаление прогресивно оредяващ електорат на БСП. Това са излъганите и продадени наши майки и бащи, които строиха петилетки и чудовищно ненужни заводи, а им откраднаха .... пенсионните фондове.
Отначало се смях до припадък на диаболистичния, ужасен, смразяващ клип! (Сума познати ми казаха или писаха, че са реагирали по същия начин). После ми приседна от социалистически сюрреализъм. Замислих се и установих, че метафорите в клипа са несравнимо точни.
Един очукан, раздрънкан, разнебитен трамвай (България) се носи по инерция в мрачната реалия на глобалната криза на света. Трамваят е каран от абсолютно неправоспособен, некомпетентен и цинично ухилен ватман (Сергей Димитриевич). Хайде, бате Ламбо винаги ще намери начин да се качи в кабинката на водача (умее си го човека - разкошен актьор!), но вече единици като този нещастен пенсионер вярват със сърцето, че посоката е правилна. А трамваят протяжно взема завоя и се скрива, потеглил към Нищото. Ако не вярвате на мен прочетете безценната повест на един позабравен, но добър писател и убеден комунист Богомил Райнов с красноречивото заглавие "Пътища за никъде".
Само надписът в края на клипа е изненадващо точен, написан с алени, кървави букви. Насладете се (може би отново) на кинематографичния шедьовър. Да ни е честит Конгреса, другари! И... дупе да ни е яко! 



Гласувай:
0



1. sparhawk - много точен
24.11.2008 13:59
анализ. Ужасен клип на партия, която вече десетилетия напред е препъни-камък за България.
цитирай
2. анонимен - bau
24.11.2008 14:04
Убий комунист, спади дете !
цитирай
3. viovioi - Клипа умишлено търси сензацията!
24.11.2008 14:48
Това е един нов модерен брандинг в рекламата. Има такава тенденция. Първо ми направи впечатление лятото в рекламата на Кока-кола. Как мислите нима пиар-мейкъри са си изчерпали идеите за да правят послание на ръба на "антирекламата". Защото точно такъв похват грабва, приковава вниманието и ето....вече 2-3 седмици все за този трамвай говорим. Клипа е продуциран, режисиран и направен от външна фирма. И си свърши своята работа. Дали добро или лошо все за БСП се говори. Имаше един такъв анализ в публицистично предаване по нова.
цитирай
4. svetev - Айде бе!
24.11.2008 16:20
Каква "външна" фирма, кви пет лева? Писаха, че сина на Николай Добрев е между сценаристите. Такава "находка" само каменното комунистическо съзнание може да произведе.
Пък ако целта на БСП е била да предизвика "популярност" чрез негодувание, презрение, отврат - постигнали са я. Ама се съмнявам те да са мазохисти.
цитирай
5. viovioi - подценяваш комунистите.
24.11.2008 16:42
Ако е тка, защо не си направиха един обичаен рекламен клип а не нещо така провокативно? Как мислиш? Мисля че именно това целяха и го постигнаха. Много хора си харесват клипа. Някои млади си задават въпроси за какви идеи иде реч, средната възраст са раздвоени и т.н. Не всеки е ортодоксален комунист за да носи идеите в себе си. Идеите се проопагандират и за тази цел се търсят всевъзможни варианти.
цитирай
6. informator - мдааааа,
24.11.2008 16:46
така си е метафорите в клипа са несравнимо точни !
За наше съжаление
цитирай
7. svetev - Не ги подценявам
24.11.2008 16:47
Щом толкова години ни слагаха хомота, не са за подценяване. Но клипът не е предназначен за младите хора, неслучайно бяха обвиненията в "геронтофилия". И едва ли спечелиха с него. Аз не познавам човек, който да го харесва, виж да се смеят с глас съм виждал доста.
цитирай
8. viovioi - съгласявам се веднага..
24.11.2008 17:02
първия път като го зърнах, помислих че е накакъв монтаж направен със специални ефекти и техники. Съзнанието не ми побираше и не допускаше възможността героите да са истински. Но от този момент до днес по медии(телевизии, радио, печат) тук в Интернет и къде ли не, помисли колко пъти само ти и аз написахме БСП. Това е пропаганда на символиката им ако щеш. Това е едно циклично напомняне за себе си. Когато с каквото намерят за добре. Днес-трамвай, утре друго..
цитирай
9. vmir - Трамваят за баламурниците.
24.11.2008 19:23
Да, очевидно целта е именно да се предизвика популярност чрез “негодувание, презрение, отврат”. Колко бързо забравяме, че това винаги е било основната тактика на БСП! Че, дали ще мобилизират последните страхове на остарелите вече хора, или ще прогонят в чужбина работоспособните и енергичните, дали ще връчат икономически лостове и ресурси на полуграмотни или организират оклеветяването на образованите и квалифицираните, за тях никога не е имало нито колебание, нито угризение. Мазохизмът можеше да бъде спирачка за тях, ако ги интересуваше, че налагайки цинизма като мироглед, предизвикат всеобща апатия, безразличие и изоставане. Но общото изоставане за тях е не притеснение, а упорито преследван шанс да изскочат пред останалите и докато крадат да викат “дръжте крадеца”. Извинявам се за коментара, явно и аз съм им захапал пропагандната въдичка...
цитирай
10. tino - Трамвая на БСП
25.11.2008 06:46
Моят въпрос е към сценаристите: Защо трамвай?
Той си върви по старите релси, двойката е една от старите линии и не може да излезе от коловоза. Така както е било, така ще бъде!
Управлява се лесно, спирачка и ръчка за подаване на напрежение. Не се изискват никакви специални умения (не искам да омаловажавам труда на ватманите, той един от много тежките).
Трябваше да е самолет, яхта или поне чопър. Трудно е да караш по вятъра, а още по, срещу вятъра. Трябват специални умения, усет, смелост (когато вятъра се усили), а ако яхтата е голяма, чуден синхрон между всички от екипажа, въобще не е за всеки, може би затова е избран трамвай!
P. S. Завиждаме на Англия, Испания, Португалия, Холандия и другите колонизаторски държави за това което са, но те са имали мъже които са могли да карат срещу вятъра и са го правили години на ред.

цитирай
11. анонимен - За мен Стефан Данаилов е един много ...
25.11.2008 08:56
За мен Стефан Данаилов е един много посредствен, слаб актьор.Издигна се с култовия комунистически сериал "На всеки километър" Бързо стана протеже на партийните величия и силните на деня.Набутваха го във всеки що годе свястен български филм след това.И така осребри старите лаври.Издигна се по партийна линия и стана слуга на предишния режим и лице на тоталитарната система. Освен приятна външност някога,едва ли има някакви големи способности.За актьорски талант да не говорим. Рядко дава интервюта и много пъти не може две приказки на кръст да върже.Има много ограничено мислене и кръгозор.Не случайно е в БСП и дори бил издигнат като алтернатива на сергея за шеф на тяхната партия.Двамата Сергеевци са като в оная поговорка-търкулило се гърнето,та си намерило похлупака.
цитирай
12. thomas - @всички
25.11.2008 09:50
Абе, на никой ли не му направи впечатление, че този "пътуващ в трамвая пенсионер" е Наум Шопов!?
цитирай
13. viovioi - Грешка си Томас.
25.11.2008 10:28
Това е дядо Гого, имаше интервю вчера с него в "Здр.България" с Лора Крумова. Най обикновен човечец от София. На 80 г.С дух и чувство за хумор.
цитирай
14. thomas - хм
25.11.2008 10:35
Много добре го докарва тогава... :-) Чак му се учудих... :-)
цитирай
15. анонимен - шоп
25.11.2008 11:18
он и сам да е у трамвайо че се бута
цитирай
16. vmitkov - До 11 анонимен
25.11.2008 11:25
Стефан Данаилов не е станал протеже на комунистите - той е част от тях! И по-точно, преди да започнат да правят "На всеки километър" сестра му вече е била част от голямото добрутро и тя го е лансирала да става актьор.

В тази връзка се сещам за един виц от преди 30 години, публикуван във вестника на тогавашното ВМЕИ "Ленин".

Един посредствен младеж се чудел какъв да стане, защото си знаел, че е некадърник. Мислел си да стане инженер, но се сетил, че некадърният инженер си личи. За това решил да стане актьор - така хората няма да разберат дали си е глупав по рождение или си играе отлично ролята.

Та и Стефан Данаилов е от тоя сорт хора. Лошото е, че такива хора имат и протекциите на роднините си. Щото иначе те не могат да оцелеят. А с протекциите даже са и на власт.
цитирай
17. veniblg - Един трамвай с хиляди идеи и надежди.
25.11.2008 18:16
Дааааа и колко много хора го чакат. Понякога тръгват пеша, но поне малко свят да видят.
Та се сещам и за хората пълни с идеи............
цитирай
18. mopse - не знам колко е уместно мнението ми...
25.11.2008 19:48
...но моя съученичка едно време викаше: по-добре на хората в устата, от колкото в краката!

Та нещо такова и около тоя клип и тая партия.
цитирай
19. vmitkov - mopse,
26.11.2008 00:09
Ако познаваше силата на словото, нямаше да си поклонничка на тази "мъдра" мисъл.
цитирай
20. krankar - към vmitkov
26.11.2008 17:22
учителю Митков, не зная дали си ходил на театър в София, в Народния театър. Не зная гледал ли си постановка със Стефан Данаилов. В киното има много дубъли, докато стане един филм, там актьора може да се нагласи по много начини, но в театъра е истината за един актьор, и там Стефан Данаилов е върховен, там той разплаква публиката.
По коментара си личи, че не си гледал Стефан Данаилов как играе в театъра, а и в киното. Стефан Данаилов е и актьора, който е създал много млади таланти. Иди и го виж, няма да сбъркаш
цитирай
21. svetev - Никой не оспорва
26.11.2008 17:29
таланта на Стефчо Данаилов. Нарекъл съм го "разкошен актьор". А каквото е направил за партията-палач ще си остане на неговата съвест, ние няма да го съдим. Неприятният момент е продажбата на един талантлив артист за "дивидентите" - парите, постовете, вилите, които получава заради своята вярност. Не като бедните пенсионери дето пазят идеята (безумната, неосъществимата, но идея!) в сърцето си.
цитирай
22. dagma - @vmitkov
26.11.2008 18:58
И Стефан Данаилов и сестра му Росица дължат актьорската си кариера на връзките на баща си - Хараламби Данаилов - комунистически генерал, бивш шумкар, "борец против фашизма". Доста спорно е дали така обожавания от студентите си "Мастер" притежава някакъв талант. Казват, че в миналото, в качеството си на партиен секретар, не деребействал, а е бил доста сговорчив. Но все пак винаги е бил "свой" човек в средите на артистичното съсловие.
цитирай
23. vmitkov - Красимире,
26.11.2008 19:02
Случвало ми се е да ходя на театър - дори преди тебе.

Гледал съм и как се снимат филми - бях доста малък когато в родното село на моите родители се снимаха 10-15 филма за един период от десетина години (и български, и чужди).

Но това не е същественото.

Същественото е, че един човек се РАЖДА за актьор, а не става такъв, защото ти го харесваш, защото някой го е нарочил за такъв или просто защото е ходил на училище за актьор.

Същото е с художниците, готвачите, певците, скулптурите, музикантите, композиторите.

В тази връзка е добре да почетеш малко повече какво казват японците - имат една теория за кръвните групи.

А нашият народ казва: "То си му е в кръвта."

Не случайно аз цитирах един стар виц...

И когато един човек не е роден за актьор, но Партията му е помогнала за това и чак го е направила ЗАСЛУЖИЛ/НАРОДЕН артист (помниш ли тези измислени звания?), то какво очакваш от него? Или ще й служи вярно и ще продължава да бъде лансиран, или ще потъне в забвение (ако не го пребият междувременно в някой концлагер).

Тъй че - изобщо не е случайно, че Серго застава до Сергей.

А когато върви дискусия за Партията веднага се вижда кои хора могат да мислят с главите си обективно, кои са заблудени овце и кои са слугите й.

Понеже видях в профила ти, че се интересуваш от бизнес, ще те попитам нещо: Знаеш ли защо пазарната икономика е по-доброто решение за обществото от измисления комунизъм на Маркс, Енгелс, Ленин, Сталин, Мао (и всички други малоумници след тях)?

Ще отговоря за другите, които ме четат:

Защото единствено пазарът е верният критерий за това кой колко е кадърен.

Или както го е казал още преди 2000 години Христос: "По делата им ще ги познаете!"

Та делата на комсомолците и комунистите се виждат непрекъснато - вече 64 години.

Видяха се и вчера - 220 милиона евро спрени БЕЗВЪЗВРАТНО и още 500-600 милиона временно замразени субсидии от ЕС.

Ако приложиш същите пазарни критерии и към Серго-Стефчо, възниква следният фундаментален въпрос:

Като е толкова кадърен актьор, като ходи даже до Италия, защо е кадърен само в България и то само при комунистите, а не стана световно известен като мнозина други (наистина кадърни) артисти и други българи?

Като например Николай Гяуров (най-добрият бас в света), Гена Димитрова, Мариана Паунова (най-добрият алт в света - живее в САЩ), Румен Антонов (най-добрата автоматична скоростна кутия в света, живее във Франция), Мики Механджийски (прави дизайна на телефоните на Нокиа, най-продаваният - 280 милиона - модел 1100 е с негов дизайн, живее в САЩ). За тези се сещам, но има много други.

Отговорът на този въпрос е ясен и не само за мислещите глави. Просто комунистите не са съгласни и се опитват всячески да преиначат нещата, за да се изкарат много по-кадърни отколкото са.

А ИСТИНАТА е една: Понеже са БЕЗКРАЙНО некадърни, единственият им шанс да оцелеят е да се сдружат, за да могат да крадат яко и необезпокоявани. И така вече 64 години.

Но ЕС нещо не е съгласен. А скоро и САЩ...

Само на малоумника Буш младши нищо не му беше ясно, та се напъна и за 8 години вдигна неимоверно цените на петрола, от което САЩ загубиха, а най-много спечели Русия. Същата Русия на Путин и КГБ, която крепи Станишевите комсомолци на чело на България.

Но нещата лека-полека ще си дойдат на местата!
цитирай
24. vmitkov - Всъщност
26.11.2008 19:25
авторите 11 и 22 дават много точна и конкретна информация, която потвърждава моите принципни изводи.

Лошото е, че всички ние имаме много малко влияние върху масата хора, която не гласува и с това позволява на комсомолците да крадат безнаказано българския народ.

Михаела, изобщо не е спорно дали Стефчо-Серго има талант.

Виж в предния ми коментар какво пиша за кръвните групи.

Човек се РАЖДА с талант, за да бъде артист, а Стефчо се е родил с баща за тази цел!!!
цитирай
25. vmitkov - Принцип
26.11.2008 21:47
Човек може да бъде едно или най-много две от следните три неща: умен, честен и комунист.

Но никога не може да бъде и трите едновременно!!!

Ха сега приложете този принцип към Серго, Сергей и към всеки друг комунист да видим какво ще се получи!
цитирай
26. polinastavreva - Сензация ли?
28.11.2008 13:50
Всеки нормален човек гледал клипа свободно може да се изплюе върху мутрата на Премиера. Това не е реклама - това е реалността.
цитирай
27. анонимен - Не забравяйте и Стефан Данаилов...
02.12.2008 18:41
Не забравяйте и Стефан Данаилов!Той също участва в клипа.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: svetev
Категория: Спорт
Прочетен: 317187
Постинги: 108
Коментари: 114
Гласове: 148
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031