Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
13.06.2019 07:46 - Руската опозиция - "Буря в чаша вода"
Автор: svetev Категория: Политика   
Прочетен: 652 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 13.06.2019 08:08

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 image

Вчера небезизвестният руски опозиционер Алексей Навални събра 1000-1200 души /част от тях непълнолетни ученици/  в Москва на "спонтанен" протест. Сравнено с населението на на 11-милионната руска столица това означава да изкараш насред София 150-200 човека в напразен напън за масово мероприятие. Но не само мащабите, а и съдържанието на демонстрацията е ключово в настоящия случай.
Демонстрацията бе афиширана в подкрепа на набедения журналист Иван Голунов. Нейните организатори сякаш бяха пропуснали покрай ушите си новините, че журналистът вече е оневинен по предявените му фалшиви обвинения за разпространение на наркотици и окончателно освободен. А провинилите си полицейски служители / в това число и двама генерали/ скоростно изритани от заеманите длъжности. Може би това е една от причините Голунов да не се присъедини към протестиращите и категорично да откаже присъствие на "подкрепящия" го митинг.
Всъщност  Голунов е поводът. А истинската цел на сборището е ясна за всички - оплюване на властта и Путин.
Впрочем протестите срещу Путин също не са нещо оригинално. Всеки може да си спомни поне няколко десетки шествия, походи, "маршове", организирани от опозиционните движения, разрешени от властите и добре охранявани от органите на реда, преминали без никакви особени инциденти.
Но в случая Навални и неговия щаб не спазиха разрешителния режим, което си е съвсем умишлено търсена провокация.
Като резултат милицията "задържа" около 200-300 от протестиращите и разпръсна  без особени усилия миниатюрната "трупа" на опозиционера. Почти всички нарушители бяха освободени броени часове след задържането, с изключение на четирима, извършили дребни хулигански прояви.
И всички са доволни и щастливи. Защо ли?
Да почнем от самия Навални. След немалък период в "миманса" на политическия живот, той отново прояви така желаната от западните му спонсори агресия и активност. И спечели грантове за дълги месеци напред.
Доволни са и "задържаните" и бързо освободени протестиращи. Те яростно и на висок глас хулиха властта и ругаха президента. А срещу всичко това трябваше само да подпишат някаква глупава хартийка. Че това направо прилича на "романтично приключение", особено за юношите! Утре може пак да ги видим на площада в търсене на нови "силни усещания".
Доволна остана и московската милиция. Без особени усилия и без използване на силови методи и помощни средства освен обичайното "меко" извиване на ръце, побутване и дърпане тя си свърши скоростно и акуратно работата. Тук аналогията между този случай и истинските "битки" между "жълтите жилетки" и френските органи на реда, завършили с множество ранени и даже убити от двете страни е нелицеприятна за западния свят, но задължителна.
Доволна е и властта. С подобни инициативи и действия опозицията отново доказва колко е шумна и креслива, но неориентирана, малобройна и немощна.
Доволни са даже и платените прозападни тролове по сайтове и социални мрежи. Те се месеци поръчково ще раздуват "насилието" в Москва и липсата на "елементарни" човешки права в тази държава.
Само дето безпристрастният страничен наблюдател неволно сравнява този случай с размириците в Лондон и споменатите вече протести на "жълтите жилетки" в Париж. И  напук на западната пропаганда, в душата му няма начин да не се промъкне искрицата на съмнението. Дори може да стигне до извода, че в хулената Русия нравите са по-цивилизовани, законите - повече спазвани, а демокрацията - по-истинска, отколкото в прехвалените Америка и Западна Европа.





Гласувай:
0


Вълнообразно


Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: svetev
Категория: Спорт
Прочетен: 318777
Постинги: 108
Коментари: 114
Гласове: 148
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930