Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
20.11.2012 07:20 - Фулъм - сериозен малшанс или време за сериозен анализ
Автор: svetev Категория: Спорт   
Прочетен: 1952 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 20.11.2012 10:35


 „Има дни, в които не върви!“ – се пееше в една стара песен. Случва се: Един от най-опитните ти играчи да си изпроси ненужен и пресилен червен картон в центъра на терена. Иначе чудесните ти офанзивни футболисти, едни от най-резултатните във Висшата лига, да изпуснат куп чисти положения. Да направиш три принудителни смени заради нелепи контузии и пак да завършиш мача с куцукащ централен нападател. Това на английски се нарича малшанс, а на балканските езици просто страшен, непоносим „карък“.

Дали обаче „каръка“ е единствената причина за домакинската загуба на Фулъм от Съндърланд? Едва ли. По-скоро е време мениджърът Мартин Йол и неговият екип, след еуфорията от добрия старт в първенството, да размислят трезво върху някои факти.

Прави ли ви впечатление колко леко се контузват играчите на „котиджърс“? След минимално или дори никакво съприкосновение с противник следват разтежения и много седмици отсъствие. Тримата в последната среща  плюс Ричардсън, контузен срещу Арсенал, вече попълниха цял един тим в лазарета.

Не е тайна за никого, че съвременният спорт и футбол в частност е функция на голямата биохимия. Тя почва с хранителните добавки, минава през правилния режим на „зобене“ (пардон – стимулиране!) и завършва с точните физически упражнения за възстановяване и релакс. Логично е Йол да се поинтересува как работят клубния медицински екип и неговите кондиционни треньори. Защото, въпреки че на „аристократите“ от централен Лондон не липсват специалисти и оборудване в медицинския им център,  картината е мрачна и става все по-отчайваща.

Самият той пък е време да помисли за баланса в своя състав. Яките и високи стълбове на защитата се подреждат добре в зона, борят се и чистят „здраво“, типично в британски стил. Но при малко повече движение и импровизация от страна на противника объркването е пълно. И инкасираните голове се множат в аритметична прогресия. Може би е време холандският „спец“ да рискува и поне на бековете да пусне по-млади и неопитни, но по-бързи и мобилни крайни защитници?

Но все пак голямата трагедия е в халфовата линия. Полузащитниците на „Фулъм“ обработват топката и се ориентират в ситуациите с бързината на галапагоска костенурка. Резонно креативните, извеждащи пасове са доста редки и обичайната тактика се изчерпва с шаблонни центрирания. Да, картинката се променя, когато изтеглен към центъра играе Димитър Бербатов. Но да жертваш най-добрия си нападател и голмайстор на тима за подобни функции е признак на крайно отчаяние, като вчерашното.

Дали правнука на прочутия пират Корнелиус Йол ще намери пътя към спасителния бряг сред все по-ясно задаващата се „буря“ край „борда“? Резервната скамейка стана неочаквано „къса“, а тежките мачове като тези с Челси и Тотнъм предстоят. Вероятно отговорът е „да“, защото не му липсва нито опит,  нито характер, нито пък възможности в правилата на финансовия „феърплей“ да развърже кесията за някое нужно попълнение.

За нас, които следим с особен интерес изявите на този тим, заради  Бербатов,  ни остава да се доверим именно на неговите думи. А Берба обеща, че ни очакват още доста вълнуващи, настръхващи и противоречиви емоции покрай Фулъм и неговите мачове.




Гласувай:
0



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: svetev
Категория: Спорт
Прочетен: 318112
Постинги: 108
Коментари: 114
Гласове: 148
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930