Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
06.02.2013 08:30 - История за триста кила барут и един повален стадион
Автор: svetev Категория: Спорт   
Прочетен: 1116 Коментари: 0 Гласове:
2

Последна промяна: 06.02.2013 09:41


 Триста кила взрив и козирката на „Георги Аспарухов“ падна. С нея си отиде и част от историята на един от нашите футболни грандове. Но какво ли очаква привържениците на „Левски“ в близките години?

На пръв поглед отговорът изглежда лесен. Според плановете на „Герена“ ще бъде построен модерен стадион с всички съвременни екстри. Графиците от 2013 до 2018 г. са уточнени, а зад амбициозното начинание стои дългата ръка на мощно „газово“ финансиране.

Но от моето поколение сме свикнали да не вярваме на „петилетните“ планове. Толкова „петилетки“ социализъм ни обещаваха светлото бъдеще, а то и така не се състоя.

Отново ние – по-възрастните привърженици на футбола, си спомняме и плеада (може би по-точния израз е глутница) от футболни президенти на прехода като Кеби, Ганди, Актьора, Лупи, Тимни, Порточана, Титана и прочие, които не оставят нищо друго след себе си освен разруха – разруха на базата, школата, стадиона. Разрушаването в Подуене е вече налице, а градежът? Той отново остана в светлото бъдеще.

Защото едва ли „агент Тара“, както е оперативния агентурен псевдоним на клубния президент, е донесъл нещо добро на „Левски“ дотук, освен култовите лафове за „трактористите“ и „хомосексуалистите“. Краткото просветление с достойното представяне за Купата на УЕФА бе погребано под поредица от сезони с посредствено или направо жалко мъждукане на отбора у нас и по международните терени.

Защото и новият „силен човек“ на Герена (или на остатъците от нея?) Иво Тонев дойде с гръмки обещания за промяна и по-добро бъдеще на тима, ала до днес наблюдаваме само излагации и поредния международен позор на „синия“ гранд.
 

Не помагат за вярата в „светли бъднини“ и журналистически материали като коментара в „Дон Балон“ на моя колега от студентските години Жаклин Михайлов. Михайлов недвусмислено изрича „прозрението“, че „Герена“ ще остане недостроена руина, празно място за тренировъчно игрище. Но това било необходимо, за да се премести отбора отново в центъра на София (тоест на мястото на своето създаване) и да се освободи от влиянието на ченгетата в неговото ръководство.

Разбира се в „пророчествата“ на колегата има дози история и истина. Само не се разбира как ще изгониш ченгета от топлите им местенца с унищожаването на един стадион.

Днес, след прибързаните възторзи на сините фенове, е време за малко здравословен скептицизъм. Вероятният изход за „сините“ привърженици от взривовете на „Герена“ са години на несигурност, протакане, стоицизъм, разочарования и гола вяра. И дано поне поклоненията пред останалите невредими сред разрушенията паметник на Гунди и параклис да ги утешават от време на време.

 

 




Гласувай:
2



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: svetev
Категория: Спорт
Прочетен: 318327
Постинги: 108
Коментари: 114
Гласове: 148
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930