Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
18.08.2013 17:45 - Гледай ти, ставало и с български футболисти!
Автор: svetev Категория: Спорт   
Прочетен: 1322 Коментари: 1 Гласове:
3




Защо е толкова масово нашествието на чужденците в родната “А” група? Повдигат нивото на шампионата? Помагат на отборите ни да жънат успехи в Европа? Стига “лъжливи овчарчета” и басни без поука!

Истинската причина е точно формулирана като “пране на пари”. А схемата за това е колкото проста, толкова гениална и отработена през годините.

Твърди един футболен бос, че е закупил правата на играч за половин милион евро. Декларира ги като разход. Всъщност в договорката “на тъмно” футболистът и неговият мениджър получават два до три пъти по-малко пари от декларираните със съответните документи. Те си траят, защото сделката е изгодна за тях – футболистът от банановите плантации или нечия трета лига попада в първодивизионен отбор в рамките на ЕС с добра заплата, а мениджърът си взема процента.

Още по-доволен е и футболният “благодетел”, който изкуствено завишава своите разходи и спестява всякакви данъци и налози от бизнеса. След това той рИве, рИви да рИвеме (според репликата от наш класически мюзикъл) пред медиите, че бил на загуба, че давал “свои” средства да закрепи клуба, че се жертва като Матросов за каузата. А всъщност….. върти нечии “мръсни” пари и “ползва кесията си”.

Кой ще хване престъпното разминаване? Не нашите данъчни власти, защото чужденците не декларират своите доходи в България. Такова задължение имат само българските футболисти и техните клубове, затова българските юноши са по-рядко предпочитани за нови попълнения в елитните ни отбори. Въобще не идеализирам зле скроената ни и нефелно управлявана държава, но все пак в европейска страна нещата са по- ясно регламентирани и прозрачни.

Но да сте чували дали някой от купените футболисти е декларирал надлежно приходите от трансфера си в своята родина като да речем Бенин, Буркина Фасо, Сиера Леоне, Сенего-Гамбия и друга екзотична дестинация? “Да, бе, да!” (пак от същия мюзикъл).

След кратка консултация с юрист съм длъжен да добавя, че почти същото е положението и с “легионерите” от Южна Америка и с “тъмнокожите” играчи от ЕС с двойно гражданство. В крайна сметка нали те решават в коя страна да декларират доходите си (или да не ги декларират).

Е, ако някой още не си е спомнил заглавието на мюзикъла, българският шампионат вече повече от десетилетие е “Криворазбраната цивилизация”. Може би от момента, когато доволно авторитетни личности като Наско Сираков поискаха увеличаване на квотата за чужденци в елитната ни група до…… 8 играчи на отбор?!

Не може да бъде отминат безпрецедентният пример със славен клуб като “Ботев” (Пловдив), чийто продажен президент позволи фонд за безработни играчи от Италия да вземе властта. И да пуска редовно 9 италианци и двама българи на терена. Подобна гавра, създаваща уродливи, гротескни измерения на целия български футбол бе прекратена. Но не от футболните деятели и ръководството на БФС, а от разгневените привърженици, които раздадоха по нашенски справедливост.

Факт е, че сума сезони всякакви чуждестранни неудачници пилят нервите на родните фенове, но компенсират мързела на терена с друг тип активност. Обществена тайна стана как дошлите печалбари от чужбина бързо се приспособяват към нашенския “рай”. Изцепките им с пиянски запои и любвеобвилни български девойки (естествено срещу съответните суми!) доведоха не само до рязко увеличение на личното им тегло и пълно пропадане на спортната форма, но ескалираха дори до “близки срещи от трети вид” със закона, прокуратурата и съда.

Разбира се, изолацията е мит! Отгоре на всичко е вредна и неосъществима. Чужди играчи е имало и ще има по нашите терени. Но трябва да са в пъти по-малко и наистина да допринасят за развитието на отбора. Едно е да придобиеш Мишел Платини или Гара Дембеле, съвсем друго да хрантутиш Безяк или Рамос!

Най-насъщната причина за необходимата промяна е, че трябва да се дава път на талантливите момчета от юношеските школи. При тяхното привличане собствениците не могат да “варират” с трансферни суми, но компенсират разликата с доста по-ниски заплати. Вчера на “Българска армия” македонецът Кировски с 10366 лв. месечно възнаграждение силом накара феновете да го освиркат заради нелепи пропуски, а юношата Долапчиев (980 лв. заплата) с второто си докосване вдигна феновете на крака. Примери като този – хиляди!

Всъщност новакът “Любимец” безапелационно доказа състоятелността на подобна теза и само с български футболисти (и един Майкъл Тевия “за цвят”) оглави сензационно, ала закономерно класирането в родния елит. И то след като показно съкруши “шарените” състави на лидерите “Ботев” и “Лудогорец” .

Вместо финал след споменатите цитати от мюзикъл нека парирам нечия абсурдна теза за “единното европейско семейство”, за света и спорта без предели с друга литературна класика. Само поетите-символисти, хората на изкуството и духа са “граждани на света”. Извън омаята на илюзиите, даже в добрата, стара Англия съществуват строги ограничения за картотекиране на чужденци в най-популярната лига.

Нека границите са условни и отворени, ала ние все още живеем в България, българи сме и гледаме българско първенство, в което трябва да играят предимно българи. Останалото е родоотстъпническа демагогия и “пране на пари”, инкриминирано от Наказателния кодекс!

 




Гласувай:
3



1. shtaparov - Мисля, че твърденията във Вашата ...
03.12.2013 12:14
Мисля,че твърденията във Вашата статия не може да подлежат на никакво съмнение!
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: svetev
Категория: Спорт
Прочетен: 318238
Постинги: 108
Коментари: 114
Гласове: 148
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930