Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
01.08.2014 08:20 - Бербатов и хейтърите - серия поредна
Автор: svetev Категория: Спорт   
Прочетен: 1352 Коментари: 0 Гласове:
0



   „Бербатов вкарва само на слаби и посредствени отбори, не и на силните!” –  твърдят с неприкрито злобно задоволство  хейтърите. Продажни и некомпетентни журналисти, с очевидно повърхностни познания за родната футболна история,  повтарят папагалски удобния рефрен и го налагат като неоспоримо твърдение на милионите любители на футбола.
А истина ли е това?

  През  изминалите месеци си поставих за задача да открия и публикувам в популярни български видеопортали поне някои от головете на Бербатов в Бундеслигата . Пропускам издирването на забравени репортажи, липсата на памет и традиция в сайтовете на претенциозни германски клубове. Именно покрай тази малка „Одисея” се сблъсках с доказателства, които не само като статистика, а и като картина, опровергават лъжите на „мразещите” и некомпетентните  медийни приказвачи.
С уговорката, че всеки гол във футбола е важен и няма „незначителни” и „малоценни” попадения, предлагам своеобразна и условна класификация на головете на Бербатов и  отборите, които е огорчавал.

Нека започнем най-отдолу, тоест от родното първенство. Българският шампионат отдавна не е критерий за европейско ниво и попаденията в него могат да се приемат само като стартова база за кариерата на всеки футболист.
Към тази група прибавяме и още куп голове на Бербо срещу противници от по-ниски дивизии и тотални анонимници в световния футбол: Унион Берлин, Рот-Вайз Ерфурт, британския Олдършот, словашкия Баник Острава, румънския Конструкторул (7  гола в 2 мача за купата на УЕФА).
Нужна е още една добавка с привкус на екзотика. Приятен спомен е по време на предсезонните контроли да вкараш на далечни, екзотични отбори. Но головете в приятелски турнири срещу тимове от ранга на корейския „Сеул”, американския „Канзас Сити”, костариканския „Картахена” и колумбийските „Атлетико” едва ли са толкова определящи (дори когато са много красиви!) за профила на един голмайстор.

Да минем към „елитните” голове, отбелязани на класни отбори. В  Бундеслигата и Висшата лига дори най-слабите отбори перманентно надвишават средното европейско ниво. И все пак има  формации, чиято цел е да запазят мястото си в елита и често сменят Първа с Втора Бундеслига и Премиершип с Чемпиъншип. Бербатов е отбелязал „цял кош” голове в мрежите на Ханза, Херта, Енерги Котбус, Мюнхен 1860, Хофенхайм, Бохум, Кьолн, Фрайбург, Нюрнберг  и Волфсбург в Германия, на Уигън, Фулъм, Стоук Сити, Болтън, Уест Хям, Рединг, Блекпул, Съндърланд  на Острова, на френските Сошо, Ница, Гингам и „комшиите” от Динамо Букурещ и Бешикташ. Събраха се доста авторитетни клубове като „жертви” на Бербатов, нали? Головете срещу изброените противници, както и хеттриковете срещу тимове като Борусия Мюнхенгладбах , Кайзерслаутерн, Бирмингам, прочутия пентатрик в мрежата на Блекбърн разнасят неудържимо по света авторитета и славата на българския маг.
Но „хейтърите” да не бързат – най-хубавото тепърва предстои………

Трябва да обособим още една група елитни тимове,  редовно достигащи „подножието на върха”. Без да са от великите европейски грандове, те често заемат челни места в таблицата на своите първенства , респектират с достойно представяне в европейските клубни турнири. Познайте кой е най-редовния „абонат” за головете на Бербатов в Германия? Ами Щутгарт, на който нашето момче отбелязва 7 (седем) попадения за пет сезона. Докато Шалке 04 отнася „само” шест, а „Бременските музиканти” от Вердер - четири! Берба бележеше редовно на силни клубове като Нюкясъл и Евертън, прониза и Манчестър Сити на Албиона. Към тази група трябва да прибавим и белгийските емблеми Брюж и Андерлехт, холандския ПСВ Айндховен, шотландския Селтик, а защо не и прогресиращия португалски Спортинг Брага.
Два от бившите отбори на Димитър също могат да бъдат приобщени тук. Той намери възможност да вкара три пъти на Тотнъм, наказа и Байер Леверкузен за купата на УЕФА. Да, Бербатов джентълменски не демонстрираше радост при головете, но това не намалява тяхната стойност!

Кулминацията са най-великите моменти! Головете срещу европейските колоси… Защото да вкараш поне веднъж на Байерн Мюнхен и Оливър Кан е мигът на живота за много професионални футболисти. А за огромната част от тях остава  несбъдната мечта. Бербатов го е правил три пъти! Все пак по-малко, отколкото е бележил на Борусия Дортмунд – пет пъти!
Да прескочим пак на Албиона: срещу Челси – пет гола, толкова и срещу Ливърпул (с митичния хеттрик!), срещу Арсенал – четири. Въпреки четирите сезона и малко в Манчестър Юнайтед, Берба намери възможност да се разпише два пъти и във вратата на „червените дяволи”.
Някой да си спомни срещу кого Бербатов бележи първия си гол в групите на Шампионската лига? Олимик Лион! Именно в този най-авторитетен клубен турнир българинът може да се похвали че е взел „скалповете” на европейски грандове като  Бенфика, Рома, Ливърпул, Манчестър Юнайтед, Реал Мадрид (два гола!), даже и на Барселона.

След поредицата факти и примери (налични са и видеодоказателства!) ако някой желае още да твърди как Бербатов вкарвал само на „слабаци” си е лично негов избор. И негов психически проблем.

Този коментар остава с отворен финал. Тъй като в идващия сезон Димитър Бербатов ще обогати „колекцията” от попадения на нови отбори в Лига 1 и Шампионската лига.
„Бербатов и хейтърите” – серия поредна, но с предизвестен победител!





Гласувай:
0



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: svetev
Категория: Спорт
Прочетен: 318386
Постинги: 108
Коментари: 114
Гласове: 148
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930