Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
13.02.2015 08:22 - Български футбол - цена 4 лв.
Автор: svetev Категория: Спорт   
Прочетен: 2095 Коментари: 0 Гласове:
0



Осъмнахме с бомбастичната, щедро тиражирана новина! В края на месец февруари вече ще е факт новият ТВ-канал с излъчване на мачовете от „А” ПФГ. Както казваше един велик, но позабравен поет: „Ликуй, народе! Старо и младо…” . Към екстаза (или екстъзито?) на малкото останали „ултраси” на родния шампионат, все пак да прибавим и дребната подробност, че абонаментът за този нов канал ще струва 4 лв. месечно.

Пренебрегваме като „маловажен” фактът, че хиляди хора в България са затънали в крайна бедност и такава пикантна добавка към сметките им ще бъде непостижима. Но и тези (като пишещия тези редове), които не изпитват подобни затруднения, едва ли ще побързат да се включат към медийното мероприятие на БФС, клубните и медийни босове.

Защо ли? Сещам се поне за три причини:

Първо: В българския шампионат играят все по-малко българи. Ако искам да погледам някое стадо „мамуни” как подскача около банана, бих пуснал например френската Лига 1, не „А” група. На читателите, които ще се напънат да търсят в предното изречение елементи на расизъм, нека припомним няколко очевидни факта. Вече от доста сезони проблемът с чуждото „нашествие” в родния шампионат е признат за сериозен и тревожен. Факт е ,че клубовете купуват ритнитопковци и пенсионирани величия от къде ли не – Замбия, Габон, Сомалия, Бурунди, пълнят се с пишман -„холандци” и чистокръвни „французи”. Президентите перат пари и потриват ръце (припомнете си „Виж ти, можело и с български футболисти!”), а за нашите юноши все няма място в представителните ни тимове. Напоследък даже членове на Изпълкома на БФС уклончиво мяукат, дето не би било лошо да се въведат задължителни квоти за играчи под 21 години. Но… тези играчи не трябвало обезателно да са българи?!

Второ: Качеството на нашенските „дербита” е по-ниско от нивото на Мъртво море! Преди години старите коментатори, които имаха съвест, определяха българските мачове като „динамични” и „интересни” , но… „за нашето ниво”. Днешните платени медии и още по-купени драскачи обаче не пестят епитети да хвалят пародията на футбол, разиграваща се всеки уикенд по родните терени. Истината е, че перспективните играчи се спасяват с трансфери в други европейски шампионати. А „отпадъците” от тези шампионати: алкохолици, порно-звезди или просто мързеливи некадърници щедро са „преотстъпвани” на българските клубове.

И никой, освен най-отчаяните и късогледи фанатици, не може да твърди, че „елитните” ни мачове достигат дори най-посредственото европейско ниво.

Някой да си спомни някое наистина качествено издание на „вечното” дерби между „сини” и „червени” в последните десет години? (Много важно кой е победил в смесицата от „свинкя” и футболна корида на подобни клоунади!)

Трето: Новоизлюпеният канал ще ни предлага и щедра порция интервюта, коментари, изявления и всички придружаващи аксесоари към жалкия, постен спектакъл на зеления терен. Ала всички те бяха, са и ще бъдат по-жалки и от него! Трябва да паднеш до културното безхаберие и неграмотност на Гонзаго, Тройчо, Тикваго, Пияндурчо и Мутрагенчо, за да проявиш интерес към техните медийни изяви. И да се „насладиш” на дебелашките им хвалби, мрънканици, кавги, епитети, псувни и цинични жестове към противници, публика, съдии.

Явно медийното отразяване на нашия футбол постъпателно ще градира до мащабите на поредното кръчмарско реалити-шоу.

Всъщност май авторите на идеята осъзнават, че мисията е „невъзможна”. И добавят рекламно, че въпросният канал ще предава и най-интересните мачове от Висшата лига.

Господата „паричковци”, пак залагат сиренце за мишки и капани за малоумни! Ние ще намерим „стриймове” в интернет за Висшата лига, но те едва ли ще подмамят достатъчно стада будали да платят абонамента за новия футболен канал и да понатъпчат още някое милионче в бездънните си кесии.

Ала в България, както и в „Дивия Запад”, пространствата на прерията (простотията) са безгранични. Ще поживеем и ще видим…..




Гласувай:
0



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: svetev
Категория: Спорт
Прочетен: 319148
Постинги: 108
Коментари: 114
Гласове: 148
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930