Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
25.01.2016 17:59 - Пиян гръцки моряк или „новият” Бербатов
Автор: svetev Категория: Спорт   
Прочетен: 996 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 25.01.2016 18:00


 Бербатов получи втория червен картон в кариерата си. Дали това е изолиран инцидент или симптом на по-сериозна „футболна болест”  е предмет на анализи.

Само преди десетина дни гладко избръснат, свеж и елегантен Димитър разпространи снимка във Фейсбук как се наслаждава на морето. Поезия, романтика, стил – точно по марката „Бербатов” във футбола и живота.

А вчера небръснат, озлобен и неадекватен футболист, който дори външно само плахо напомняше джентълмена Бербатов излезе на терена. И не миряса, докато не раздаде крошета, шамари, лакти, ритници, за да си заработи изгонването.

Всъщност корените на тази радикална промяна се крият в обективни фактори от началото на сезона с ПАОК.  Да започнем с треньора:

Едва ли има по-некадърен наставник от Игор Тудор! Той се провали във всичко: постоянно пренареждане на тактическите схеми, неудачни ротации в състава, безумно несполучливи смени по време на мачовете. В своето тъпоглаво самочувствие Тудор не се поинтересува да научи елементарни истини за своята „звезда”. Една от тях е, че Митко Бербатов е вкарал 95% от своите 300 и кусур гола като титуляр. Влязъл като резерва, в която и да е част от мача, той е неефективен, а вкараните голове са изключения. Бербатов трябва да излиза в титулярния състав! А не да го държиш на пейката, пък после да мрънкаш, че не се превърнал в  лидер на отбора, не повел младите и т.н. От резервната скамейка не се гради авторитет, нито самочувствие. Извън благовидните предлози, че Берба още наваксвал форма, бил „контузен”, ясно пролича вече неприкрития конфликт между наставник и играч.

Да продължим със състава на ПАОК:
С две-три изключения (Родригес, Мак, Мустакидис) съиграчите на Бербо са под средното ниво. Демонстрират много борба, много ритане, много „кюскане” и навъртане на километраж. Но мисъл, изобретателност, импровизация, дори индивидуална техника не са им присъщи. Зрителят недоволства като ги гледа отстрани, „Тумба” бележи антирекорд по ниска посещаемост. А какво ли е на Бербатов, принуден да играе с подобни партньори?

Пиковите стойности на тези два негативни фактора се проявиха най-напред на мача с „Габала” за Лига „Европа”. Митко раздаде поредица извеждащи подавания на съотборници, а те се надпреварваха да пропускат. ( http://www.vbox7.com/play:92c82444ca )
И когато все пак логиката бе на път да възтържествува, голът бе въпрос на минути, Тудор смени най-добрия си играч в мача Бербатов, за да „запази” нулевото равенство.
След това гръцките медии се чудеха защо българинът напуснал бесен стадиона и търсеха обяснение в някакви заплати и бонуси?! Явно и те са на нивото на гръцкия футбол, което прогресивно деградира.

Втората колизия се случи в неделя. Само седмица по-рано Бербатов бе вкарал два гола в две поредни срещи (http://www.vbox7.com/play:f9cd7625f9 , http://www.vbox7.com/play:72506ce1ea ). При трудната победа над Верия дори бе обявен за „Играч на мача”. Но за гостуването на „ Ксанти”  отново бе закотвен като резерва? Стара истина е, че купи, титли, медали се решават не в дербитата, а в мачовете с „малките” отбори, където губиш ценни точки. Но подобна тънкост остава чужда за начинаещия Тудор и той провали себе си и отбора  с неподходяща формация и безславно реми.
Бербатов уж бе „запазен” за дербито с АЕК, но отново не бе сред титулярните 11. А тактиката на хърватина отново бе пределно плоска: отзад „опълчение” за запазване на ценната точка – отпред „каквото стане”. В тази стратегия наистина няма място за играчи от типа „Бербатов”. Но тя за пореден път се провали и в началото на второто полувреме видяхме на терена един крайно изнервен, комплексиран играч да избива нервите си по неподходящ начин.

Все пак изредените факти могат да обяснят донякъде, но не и да оправдаят поведението на футболист от класата на Димитър. Превъзходството и самочувствието се доказват с футболни средства. А не с външен вид на пиян гръцки моряк, сякаш току-що излязъл от някоя таверна или с ударни аргументи по муцуната на противника.

Нищо фатално не е станало. Без червени картони и наказания не се е разминала нито една футболна звезда: Пеле, Кройф, Зидан, Кристиано Роналдо, Ибрахимович, Джордж Бест, Рууни (за Стоичков и Марадона даже няма нужда да припомняме фактите).


Но е време Бербатов да си даде ясна сметка: има ли бъдеще в този отбор или ще търси нов трансфер.




Гласувай:
0


Вълнообразно


Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: svetev
Категория: Спорт
Прочетен: 318338
Постинги: 108
Коментари: 114
Гласове: 148
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930