Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
06.07.2021 14:27 - ЗА НАЧКО, ЛЕНТАТА И ЛЕГЕНДАТА…
Автор: svetev Категория: Спорт   
Прочетен: 873 Коментари: 0 Гласове:
2

Последна промяна: 18.07.2021 15:48

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 Всеки истински фен на родния футбол и „локомотивец” не може да пропусне този филм! Защото какво е един клуб без минало, без памет, белязана от орбитата на най-великите му играчи. Но премиерата на документалната лента „Легенда за Начко” предизвика у мен и предполагам още някои привърженици повече размисли и въпроси, отколкото възхищение.

Защото освен приятната фенска атмосфера в кино-театър „Освобождение”, разветите червено-черни знамена и документалните кадри от головете на великия Моначко, един филм трябва да спазва поне елементарните художествени параметри.
А те не се видяха на екрана. Чисто кинематографически качеството на картината беше лошо, звукът – направо отвратителен. Може би нужната, макар и позакъсняла помощ от компетентни компютърни специалисти няма да бъде излишна преди следващите (дай боже!) излъчвания.
Доста забележки може да се направят и по съдържанието на филма. Те не касаят събеседниците в него (колоритното „включване” на Нако Дойчев бе наистина неповторимо!). Беше мило и приятно да видим и чуем след толкова години спомените на иконите на „златния” отбор от 1978, противниците и почитателите на гигантския наш талант. Но подборката и монтажът на техните думи не бе докрай издържан. Допуснати бяха преки повторения на едни и същи думи и фрази (например в изказванията на Стоичков и Славчо Пеев). Композицията на филма се е получила доста нестройна – някои от изказванията звучаха като финални реплики, а бяха поставени в началото на филма и обратното – експозицията бе разгърната с обобщения. Така хронологичният принцип на филма бе разбъркан и многократно нарушен, а мозайката на един футболен подвиг – разпиляна като „прах на вятъра”.
В своето кратко изложение преди прожекцията авторите обещаха позабравени архивни кадри от фонда на БНТ. Но на екрана се въртяха наистина неповторимите, но известни на всеки клипове от социалните мрежи и видео-сайтовете - головете срещу Монако и Динамо Киев, попаденията за националния отбор. А Начко бележи с червено-черния екип повече от 140 гола в нашата най-висока футболна лига (тогава „А” група). Нито един ли не можа да бъде намерен и да намери своите секунди в лентата?
Очевидно е, че създателите на филма залагат много повече на неподправен творчески и фенски ентусиазъм, отколкото на филологическа и кинематографична школовка и култура.
Убеден съм, ще се намерят хора, които веднага ще отбележат с „начковия” темперамент, че доста по-трудно е да създадеш една художествена творба, а доста по-лесно е да я критикуваш отстрани. И те ще бъдат прави донякъде.
Но Атанас Михайлов не е просто поредния голям футболист на нашето любимо „Локо”. Начко е икона, критерий, легенда и абсолют. И заради него и паметта му книгите и филмите, които са му посветени трябва да бъдат докрай доработени, изпипани, съвършени и ювелирни. Като техниката на Начко….

https://www.youtube.com/watch?v=rcXCvhEqNj0




Гласувай:
3


Вълнообразно


Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: svetev
Категория: Спорт
Прочетен: 319496
Постинги: 108
Коментари: 114
Гласове: 148
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930